lauantai 22. huhtikuuta 2017

Mustapapukakku leipomiskammoisille

Minä en leivo. Älkää ymmärtäkö väärin, pidän kyllä makeasta. Paljon. Hermoni eivät vain kestä moniakaan leipomiseen olennaisesti kuuluvia vaiheita. Jos jokin resepti vaatii kuohkeaksi vatkaamista, liivatteen liuottamista tai taikinan vaivaamista, ostan kyseisen tuotteen mielummin valmiina.

Siksi olin innoissani, kun anoppini vinkkasi minulle Kotilieden mustapapukakusta. Ei vaivaamista, ei taikinan nostattamista - ainekset laitetaan tehosekoittimeen, annetaan pyöriä ja kaadetaan lopuksi irtopohjavuokaan ja vuoka uuniin. Tähän minäkin pystyn.

Muokkasin alkuperäistä Kotilieden reseptiä hieman. Jätin appelsiinin kuoren kokonaan pois, sillä en pidä appelsiinin ja suklaan yhdistelmästä. Lisäksi vaihdoin fariinisokerin terveellisempään intiaanisokeriin.

Kakusta tuli todella hyvää, eikä pääraaka-ainetta olisi mitenkään voinut uskoa pavuiksi. Kakku ei ole kovin makea, joten mielestäni siihen sopii kastike. Kermavaahto tai vaniljajäätelö toimisi hyvin, mutta jääkaapissamme sattui olemaan tyrnimehupullo, jonka viimeinen käyttöpäivä oli lähestymässä. Kirpeästä tyrnimehusta, kermasta ja sokerista keitetty kastike oli sopivasti makea, mutta myös raikas. Kakku ja kastike sopivat loistavasti yhteen niin maun kuin väriensä puolesta.



Mustapapukakku


500 g kypsiä mustapapuja 
5 kanamunaa
2 dl intiaanisokeria
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
100 g sulatettua voita

Valuta ja huuhtele pavut siivilässä. Kaada pavut ja kolme kanamunaa tehosekoittimeen ja anna terien tehdä työtään, kunnes pavut ovat rikkoutuneet massaksi. Lisää viimeiset kaksi kanamunaa ja anna teharin vielä laulaa niin, että massa on sileää.

Sulata voi ja lisää se sokerin, kaakaojauheen, leivinjauheen ja suolan kanssa tehosekoittimeen. Anna teharin taas pyöriä, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin.

Pingota leivinpaperi noin 24 senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja voitele voilla vuoan sisäreunat. Kaada papuseos vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Kokeile loppupuolella kypsyyttä pistämällä tulitikku keskelle kakkua. Jos tikun varteen ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.

Irrota veitsellä kakun reunat vuoan sisäreunoista ennen kuin avaat vuoan. Näin kakku ei pääse repeämään, jos se olisi vuoan voitelusta huolimatta sattunut tarttumaan reunoihin.




Palanen maistuisi toki näinkin, mutta erityistä herkkua tulee, kun kaadat päälle tyrnikastiketta!

Tyrnikastike

8 kakkupalalle tarvitaan:

6 dl kermaa
2 dl sokeria
2 dl makeuttamatonta tyrnitäysmehua

Kaada kerma ja sokeri kattilaan ja keittele hiljaisesti kuplien viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja lisää sekaan tyrnimehu.

Annostele kastike kahdeksaan kippoon (lasiset lastenruokapurkit käyvät hyvin) ja anna jähmettyä jääkaapissa 3-4 tuntia. Tai yön yli, jos jaksat niin pitkään odottaa.

Herkkuhetkiä hyvällä omalla tunnolla!
Elli






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi.