keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Nopea tarte flambée suomalaisella twistillä

Irroitellaan hieman. Aina ei tarvitse syödä ruokaa, joka näyttää lautasmallin ja ravintoympyrän liitolta.

Muistatteko vielä durumleivät, joista bloggasin lähi-idän kebabrullien yhteydessä? Lupasin palata aiheeseen ja kertoa kivoista vinkeistä ylijääneiden leipien varalle. Tässä yksi resepti, joka tyydyttää varmasti viikonloppuisen himon suolaa ja rasvaa kohtaan. Tarte flambée, eli alsacelainen 'pitsa' kannattaakin tarjoilla raikkaan salaatin ja ison vesikannun kanssa. Tai rehellisemmin sanoen oluen.

Tarte flambée on siis melkein kuin pitsa. Sen taikinapohja on ohut, mutta pohjan päälle ei laiteta tomaattikastiketta, vaan tavallisimmin ranskankermaa, pekonia, sipulia ja voimakasta juustoa tai herkkusieniä. Perinteisesti tämä herkku paistetaan puulla lämmitettävässä uunissa.



Ihastuin tähän rasvaiseen herkkuun vaihto-oppilasaikana Ranskan Alsacessa. Ravintolat, joissa tarte flambéeta tarjoiltiin, olivat suurien uuniensa vuoksi kuin kuumia hikisiä luolia. Se oli kuitenkin vain hyvä asia, sillä kämpässäni oli räntäiseen talviaikaan vain 12 astetta ja ikkunan reunoista änkesi kostea tuuli sisään niin, että verhot heiluivat. Kävin tuolloin kämpillä vain nukkumassa makuupussin suojassa, ja lopun ajan vietin yliopistolla, kahviloissa ja ravintoloissa. Ja baareissa ja yökerhoissa.

Autenttista tarte flambéen makua on turha kiertoilmauunilla edes havitella, joten päätin kokeilla jotakin uutta. Pekonin sijaan laitoin leipien päälle kylmäsavuporoa, kanttarelleja, ranskankermaa, sipulia, gruyere-juustoa ja peruspitsajuustoraastetta. Ja hyvinhän ne toimivat yhteen.

Viikonloppu tule jo!

Tarte flambee suomalaisittain


Tarte flambée valmiina uuniin paistumaan.


1-2 durumleipää/syöjä
ranskankermaa
kylmäsavuporoleikettä
kanttarelleja
sipulia
gruyère-juustoa
tavallista juustoraastetta (esim. pitsajuustoraaste)
rucolaa tms. koristeluun


Levitä durumleivän päälle ranskankermaa hyvin ohuelti, sillä liian paksu kerros tekee leivästä lötkön. Ranskankerma kannattaa levittää aivan leivän reunoille asti, jolloin se suojaa ohutta leipää palamiselta uunissa.

Leikkaa kylmäsavuporoleikettä pieneksi hakkelukseksi ja ripottele ranskankerman päälle. Lisää renkaiksi leikatut sipulit. Jos käytät tuoreita kanttarelleja, paista niistä neste pois. Tähän ruokaan sopivat erinomaisesti myös pakastetut kanttarellit. Sulata ne ja purista niistä neste pois vaikkapa nyrkissä puristamalla. Ripottele sieniä sinne tänne leivän päälle. Leikkaa gruyère-juustosta paloja ja laita muiden täytteiden päälle. Lisää kaikkein päällimmäiseksi vielä hieman juustoraastetta, mutta ei paksua kerrosta.

Koska leivät ovat todella ohuita, on tärkeää, ettei täytteitä laita liikaa velttouden välttämiseksi. Maukkaat täytteet toimivat pieninä määrinäkin.

Laita leipä uunista riippuen 200-225 asteeseen. Tarte flambée on valmis, kun juustot ovat sulaneet ja hieman ruskistuneet. Voit halutessasi koristella ruoan rucolalla tai muulla vihreällä - lähinnä omantunnon puhdistamiseksi. Halutessasi leivän voi myös taitella rullaksi ja popsia tortillan tavoin.

Hyvää viikonloppua!
Elli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi.