lauantai 17. kesäkuuta 2017

Helppoa mökkiruokaa grillistä - lihalliset ilot

Keskikesän juhla on meille herkuttelun aikaa. Vaikka juhannukseen kuuluu oleellisesti grilliruoka, ajatus kolmen päivän makkarabakkanaalista ei houkuttele.

Tänä vuonna mökkiruokailu vaatii meiltä erityistä suunnittelua. Kahden aikuisen lisäksi järven rannalla sijaitsevan mökin pihalla kirmaavat neljä- ja yksivuotiaat itsesuojeluvaistottomat vauhtihirmut. Ruoka pitää saada pöytään kohtuullisen nopeasti, vaikka varsinaista kiireen ilmapiiriä haluan tarkoituksella välttää. Onneksi sopivan nopeasti kypsyvän grilliruoan saa kokattua valmistelemalla sen etukäteen.



Otimme varaslähdön juhannukseen naapurien mökillä vieraillessamme ja saimme mahdollisuuden testata helppoja, nopeita ja ennen kaikkea ihanan makuisia ruokaideoita. Teimme lihaa, teimme kasvista. Söimme kaiken.



 

Yrteillä marinoitua nautaa ja possua muurikassa


n. 150g/hlö naudan entrecotea

marinadi:
tuoretta rosmariinia
chiliä
valkosipulia
2-4 rkl oliiviöljyä

n. 150g/hlö kassleria

marinadi:
runsaasti sipulia renkaina
valkoviinietikkaa 1rkl 150g kassleria kohden
tuoretta tai kuivattua rakuunaa
2-4 rkl oliiviöljyä

Tarjoiluun hyvälaatuista suolaa ja mustapippuria


Entrecote ja kassler ovat edullisempia grillattavia kuin useat muut lihat. Yleisen ohjeen mukaan lihaa tulee varata aterialle 200g/aikuinen syöjä. Kun on kyse mökillä syötävästä grilliruoasta, olen huomannut kyseisen ohjenuoran olevan reippaasti alakanttiin mitoitettu. Kun määrän lähes tuplaa, ollaan jo lähempänä totuutta, sillä ulkona puuhatessa nälkä kasvaa ja kaikki maistuu paremmalta.

Paloittele entrecote noin 4x4 cm paloiksi ja laita palat reilun kokoiseen pakastuspussiin, jotta lihapalat mahtuvat liikkumaan pussin sisällä. Laita pussiin marinadin ainekset. Rosmariinia voi laittaa reilusti kokonaisina lehtinä lihaa maustamaan, mutta taittele tai nuiji lehtiä ensin, jotta niiden maku pääsee vapaaksi. Chilin ja valkosipulin määrää voit säätää oman makusi tai lasten sietokyvyn mukaan. Chilit ja valkosipulin kynnet voi laittaa kokonaisena lihan sekaan, jolloin niiden maku on miedompi.

Sekoita pussin sisältöä, jotta kaikki lihat saavat marinadia ylleen. Purista ilmat pois pussista, sulje pussi hyvin ja laita vuorokaudeksi jääkaappiin maustumaan.

Valmistele kassler paloittelemalla sekin 4x4 cm paloiksi. Pakastuspussiin voi laittaa paljon sipulirenkaita, sillä ne maistuvat lihan kanssa paistettuina ihanilta. Sekoita myös loput marinadin ainekset pussissa lihan kanssa, sulje pussi ja laita jääkaappiin.

Kun lihat ovat marinoituneet vähintään vuorokauden, ota ne pois jääkaapista ja anna niiden lämmetä huoneenlämmössä ennen kuin aloitat paistamisen. Aloita kasslerpussista ja tyhjennä sen sisältö kokonaisuudessaan muurikkaan. Paistele ja kääntele paloja melkein kypsäksi asti ja siirrä muurikan reunoille. Avaa entrecotepussi ja tyhjennä se keskelle muurikkaa. Paistele lihapaloja, kunnes kassler on kypsää ja entrecote omaan makuusi sopivan kypsää.




Kasslerit ovat jo saaneet väriä kauttaaltaan. Muurikan kuumimpaan kohtaan laitetaan entrecote-palat kypsymään. 



Jokainen voi maustaa lihat lautasellaan suolalla ja pippurilla oman makunsa mukaan.




Tarjoa lihat esimerkiksi etukäteen muurikalla paistetun parsan (vinkkejä parsan käsittelyyn täältä), makean suippopaprikan ja halloumin kanssa.

Alle 1-vuotiaan versio


Monia tässä reseptissä käytettyjä aineksia ei suositella alle 1-vuotiaille. Kannattaakin ottaa molemmista lihoista pienet palat erilleen ennen marinointia ja paistaa ne uunissa oliiviöljyn, yrttien ja bataatin kanssa tai keittää kattilassa kuorittujen perunoiden, yrttien ja porkkanan kanssa.

10 kk:n ikäisenä lapset voivat jo syödä hapanmaitotuotteita, kuten jugurttia, piimää ja raejuustoa. Tällöin voit valmistaa lapselle helpon uunivuoan. Laita vuokaan raaka kanamuna, maustamatonta jugurttia, paloiteltuja juureksia ja pari lihapalaa. Sekoita kaikki keskenään ja paista uunissa 170 asteesssa, kunnes lihat ovat sisältä asti kypsiä ja juurekset pehmeitä.

Ja jos haluat viettää juhannuksesi hieman rennommin, voit myös tarjota reteästi kaupan purkkiruokaa lapsellesi. Hyvällä fiiliksellä oleva äiti on lapselle tärkeämpi kuin yksi täydellinen ruokailu.


Mökkirauhaa,
Elli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi.