lauantai 28. tammikuuta 2017

Kausiruokaa: Nopeammat muikut ja synnitön coleslaw

Muikkukausi on täällä ja jatkuu vielä huhtikuun alkuun asti. Suomalainen muikku on rasvainen kala, mutta silti terveellistä syötävää. Sydäntä ja verisuonia suojaavia rasvahappoja kertyy niihin erityisen paljon. Lisäksi muikku saa synninpäästön WWF:n kalaoppaassa, josta on helppo tarkastaa, mitä kalaa voi syödä vastuullisesti.

Paistetut muikut maistuvat mahtavilta, mutta niiden kierittely jauhoissa ja paistaminen pannulla on aikaa vievää. Lisäksi paistamisesta syntynyt rasvan käry jää leijumaan kotiin pitkäksi aikaa. Päätin, että meillä syödään muikkuja vain, jos niitä voi ostaa valmiina markkinoilta.

Muikkuinto syttyi uudelleen, kun löysin ohjeen nopeisiin ja käryttömiin muikkuihin. Kun vielä hieman oikaisin muutaman mutkan jo valmiiksi nopeasta reseptistä, olin koukussa. Nelivuotiaammekin tykkää näistä, kunhan selkäruoto poistetaan. Rehellisyyden nimissä poistan sen myös omista muikuistani.

Ostan kaupasta aina perattuja muikkuja, jotka maksavat luonnollisesti enemmän kuin perkaamattomat. Ajattelen asian niin, että aikakin on rahaa, ja käytän omani mielummin johonkin muuhun kuin kalan suolien irrotteluun samalla kun sohin kuopusta irti pistorasiasta.

Nopeisiin muikkuihin tulee suolaa ja voita, mikä tekee niistä vähemmän terveellisiä. Siksi tein muikkujen lisukkeeksi toisen nopean kausiherkun, coleslaw'n jugurttikastikkeella, joka on majoneesilla kyllästettyä coleslaw'ta raikkaampi versio.



Nopeat muikut


Perattuja muikkuja
Ruisjauhoja
Voita
Suolaa

Taputtele muikkuja kuivemmaksi esimerkiksi talouspaperilla. Kaada muikut uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele muikkujen päälle suolaa oman maun mukaan ja pyörittele muikkuja hieman, jotta suola sekoittuu hyvin.

Ripottele seuraavaksi ruisjauhoja muikkujen sekaan ja pyörittele kevyesti jauhoja kaikkiin kaloihin. Lisää jauhoja ruokalusikallinen kerrallaan, jotta jokainen muikku saa ohuen jauhokerroksen. Kalojen ei kuitenkaan tarvi olla yltäpäältä jauhoissa, vaan kala saa näkyä. Esimerkiksi käytin 600 grammaan muikkuja noin 4 rkl jauhoja.

Levittele muikut pellille niin, että ne ovat lähekkäin toisiaan, vaikkapa ihan kylki kyljessä, mutta eivät päällekkäin.

Sulata nokare (2-3 rkl) voita mikrossa. Kaada sulanut voi ohuena norona muikkujen päälle. Riittää hyvin, jos jokaisen muikun päältä kulkee yksi voiviiru.

Laita muikut uuniin 175 asteeseen noin 20 minuutiksi. Paistoaika riippuu siitä kuinka rapsakoista muikuista pidät. Muikut ovat valmiita, kun leivitejauhot ovat muuttuneet kullanruskeiksi.

Coleslaw


4 dl ohueksi silputtua valkokaalia
1 dl raastettua porkkanaa
4 rkl jugurttia
1 rkl sinappia (Dijonin kokojyväsinappi on tähän hyvää, mutta muukin käy)
Seesamin- tai unikonsiemeniä

Tee coleslaw sillä aikaa, kun muikut paistuvat. Leikkaa kaalia ohuiksi suikaleiksi ja raasta porkkana suurimmalla raastimen terällä. Sekoita kulhossa kaikki ainekset. Valmis.

Vauvan muikut


Tein aiemmin päivällä muikkuruoan myös kuopukselle. Keitin muutaman muikun sekä pari kuorittua perunaa ja porkkanaa kattilassa. Kun kaikki olivat kypsiä, noukin kalat padasta, poistin niistä ruodot ja nakkasin takaisin kattilaan. Sitten soseutus ja ääntä kohti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi.