keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Koko perheen yhteinen vatsatauti

Vanhemmuus muuttaa sairastamisen luonnetta. Ennen lapsia vatsatautipäivät tarkoittivat sohvalla makoilua ja huonojen telkkuohjelmien katsomista lääkepöhnässä. Pahimman vaiheen taituttua saikin hyvällä omalla tunnolla nauttia herkkuja, kuten jäätelöä ja limsaa.

Nyt nuo muistot sairaspäivistä tuntuvat taivaalliselta.

Vatsatautikausi on parhaimmillaan. Kun lapsi sairastuu, valvot ensin yöt hänen vierellään, ja kun lapsi paranee, sairastut itse. Kun olet itse sängynpohjakamaa, on lapsi jo kerännyt energiaansa ja on valmis leikkimään taudin aikana menettämiensä päivien edestä.

Niin se vain menee. Joka halvatun kerta.

Mutta sitä tekee sen, mitä on pakko. Vaihtaa kakkavaipan 39 asteen kuumeessa. Syöttää lohisosetta vauvalle yökkäystä pidätellen. Laittaa esikoiselle vielä yhden DVD:n pyörimään, koska "äidin on nyt pakko vähän levätä". Me pääsemme nyt maistamaan tätä osaa elämästä ensimmäistä kertaa neljän hengen voimin. Voimme vain toivoa, että äiti ja isä sairastavat eri aikaan.

Seuraavalla keittiöoivalluksella ei ole mitään tekemistä terveellisyyden, edullisuuden tai ekologisuuden kanssa, mutta viisautta siinä on.

Kun lapsi sairastuu, mene mahdollisimman pian ruokakauppaan. Kaupasta ostetaan mitä vain, mitä lapsi suostuu syömään ruokahalun alkaessa palata. Meillä se on ranskalaiset ja mustikkakeitto. Vaaleahko leipä, esim. maalaisleivän tyylinen, toimii myös hyvin, sillä se on vatsalle hellä. Osta samalla omaa sairastumistasi ennakoiden lapsille muutaman päivän vähän terveellisemmät, mutta valmiit ruoat (taas tuttu pakastealtaan pinaattikeitto) ja itsellesi herkut - mitä ne ovatkaan.

Hyvää loppuviikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi.