sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Suuret annokset: Paras bolognese

Kyllästyttääkö ainainen jauheliha-tomaattikastike spagetilla? Niin minuakin. Bolognese kuitenkin useimmiten maistuu lapselle kuin lapselle, joten sitä tulee tehtyä vaikka sitten hampaat irvessä.

Tämä bolognese maistuu kuitenkin aikuisillekin. Lisäksi sitä voi tehdä niin ison annoksen, että siitä riittää pakastimeen asti. Pakastamisen jälkeen bolognese on jopa parempaa, sillä kastikkeessa oleva porkkana makeutuu. Alla olevasta ohjeesta tulee noin viiden litran kattilallinen kastiketta.




Paras bolognese 


400 g paistijauhelihaa (tai soijarouhetta)
4 porkkanaa
1 sipuli
2 lehtisellerin vartta
4 valkosipulin kynttä
3 prk laadukasta tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
3 rkl (tai oman maun mukaan) pestoa
kuivattua oreganoa
suolaa tai yrttisuolaa
spagettia
parmesaania
hitunen sokeria (ei välttämätön)

Halutessasi voit myös käyttää ruokaan 3 rkl balsamicoa, jos sitä kaapeistasi löytyy.

Aloita kuorimalla ja paloittelemalla porkkanat ja sipuli tehosekoittimeen. Laita mukaan lehtisellerin varret ja surauta sen verran hienoksi mujuksi, etteivät lapset onnistu löytämään sellerin paloja lautaseltaan.

Paista jauheliha ja mausta sitä suolalla. Kun jauheliha on kypsää, lisää porkkana-selleri-sipuli seos ja paistele vielä hetki. Silppua valkosipulin kynnet ja lisää ne joukkoon.

Lisää tomaattimurskat seokseen. Huuhtele tyhjät purkit noin puolella desillä vettä per purkki ja kaada huuhteluvesi ruoan sekaan - näin saat viimeisetkin tomaatin maut mukaan purkeista. Lisää balsamico tässä vaiheessa, jos haluat sitä käyttää.

Anna kiehahtaa ja hauduta 15 minuuttia, jos on kiire, ja 30 minuuttia, jos on enemmän aikaa. Keitä tällä välin spagetit. Kun tomaattikastike on valmis, lisää sen sekaan oman makusi mukaan pestoa. Kaupan pesto käy tähän vallan hyvin. Maista ja lisää kastikkeeseen hieman sokeria, jos sen maku on liian väkevä. Tarjoile ruoka parmesaanin kanssa ja koristele halutessasi tuoreella basilikalla.

Ja älä huoli, lapset eivät maista selleriä ruoasta.

Vauvan bolognese


Teen 8 kk ikäiselle kuopukselle ruoan samoista ainesosista kuin meille, jos siihen on mahdollisuus. Se ei edes vaadi kovin paljoa - kehtaako näin edes sanoa. Yksinkertaisimmillaan laitan liedelle vain ylimääräisen kattilan, johon nakkaan ne ainesosat, joita hän saa syödä. That's it.

Tällä kertaa täytin pikkukattilan jauhelihalla, porkkanalla, kuivatulla oreganolla ja spagetilla. Tomaattimurskan sijasta lisäsin kattilaan pari paloiteltua tomaattia. Sekaan laitoin vettä ja ei kun kiehumaan.

Kun kaikki ainesosat olivat kypsiä, soseutin ruoan sauvasekoittimella sopivaksi. Pakastin osan soseesta lasipurkkeihin - juurikin niihin, joissa olen aiemmin kantanut valmisruokaa kaupasta kotiin. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi.