maanantai 2. tammikuuta 2017

Reissusta palaajan keittiöoivallus

Palasimme eilen joulunvietosta vanhempiemme luota. Olen melko varma, että suonissani virtaa veren sijasta rasvaa ja sokeria. Sen lisäksi, että olemme syöneet hyvin, olemme myös herkutelleet paljon.

Aivan naurettavan paljon.

Lähtökohdat paremmalle ruokavuodelle ovat hyvät. Riittää, että puolitamme herkuttelun määrän, ja verihiutaleemme saavat taas tilaa liikkua sutjakkaammin.

Oli kyseessä viikonlopun, viikon tai kokonaisen kesäloman kestävä reissu, kotiin palatessamme tapahtuu yleensä 'ruokaromahdus'. Kun matkalaukut ja lapset on saatu raahattua sisään ja kotiovi vedetään kaksin käsin kiinni, olemme kaikki väsyneitä, rähjääntyneitä ja nälissämme. Kaikki haluavat syödä, mutta kukaan ei halua kokata. Eipä sillä, eihän kaapeissa tuolloin ole mitään syötävääkään.

Ensimmäinen ateria kotiin tultua onkin useimmiten ollut noutoähvänä. Yleensä rasvainen sellainen.

Ongelma on, että herkuttelemme mielellämme reissun päällä. Se kuuluu oleellisesti lomailuumme. Kotiin palatessa tekee jo mieli ihan tavallista ruokaa, mutta kun ei ole mistä tehdä, eikä tekijöitäkään löydy, lähipitserian lätty kutsuu.

Kuvitelkaa, syödä nyt pitsaa pakosta! Pitsaa pitää syödä siksi, että sitä tekee mieli, ei siksi että on pakko.

Tällä kertaa jotain tuli tehtyä oikein. Kutsun tätä ensimmäiseksi viisaamman ruokavuoden  keittiöoivalluksekseni.

Ennen reissuun lähtöä kannattaa varata kotiin yksi lämmitystä vailla oleva ateria ja ateriatarpeet 2-3 päivää varten. Tsekkaa, että kaikki säilyvät syöntikelpoisina paluuseen saakka.

Olin ennen joulua varannut pakastimeen pinaattikeiton (oikein kaupan pakastealtaasta hankitun), jonka oheen keitin vain kanamunat kotiin tultuamme. Tuoretta leipää ei tietenkään ollut, mutta onneksi suorastaan rakastamme hapankorppuja. Miten helppoa oli kuunnella mikron hiljaista hyrinää ja 'pling' - ruoka oli valmis! Ei mikään kulinaristinen nautinto, mutta vaihtoehtona ehdottomasti pakkopitsaa parempi.

Seuraaviksi pariksi päiväksi kaapeista löytyy myös ainekset nakkikeittoon (esikoisen vaatimuksesta) ja suppilovahveropastaan. Tuoreen salaatin sijasta jyrsimme pari päivää porkkanoita. Tavallisen maidon sijasta juomme kauramaitoa, aamupalaksi syömme sentään normaaliin tapaan mysliä ja iltapalaksi karjalanpiirakoita
pakkasesta.

Ihanaa, että voimme purkaa laukkuja ja pyykätä rauhassa! Ruokakauppaan tarvii mennä vasta parin päivän päästä.

Hyvää uutta vuotta!


2 kommenttia:

  1. Onko vinkkejä pinaattikeiton korvaajalle, jos ei tykkää pinaattikeitosta? Joku helppo, maistuva ja säilyvä ruoka laiskalle kasvissyöjälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelen, elämä on estänyt nopeamman vastaamisen! Pinaattikeitto kannattaa korvata jollakin toisella pakasteella oli se sitten kaupan pakastealtaasta (kasvissosekeitto, tomaattikeitto) tai itse tehty valmis ruoka. Jos tuntuu, että jaksaa reissun jälkeen olla hieman viitseliäämpi, voi kotiin varata, esim. pakastettuja falafeleja, Go Greenin Original salsa -papusekoituksen (säilykevihanneshyllystä), jugurttia ja tortillapaketin. Tortillan sisään voi vielä laittaa ennen reissua pakastettua persiljaa - toimii hyvin, kun vain laittaa nopeasti pakkasesta tortillan sisään, ennen kuin persilja lörpähtää.

      Poista

Kirjoita tähän kommenttisi.