tiistai 31. tammikuuta 2017

Tammikuun välitilinpäätös: Päänvaivaa kausiruoasta

Olen koko tammikuun ajan tuijottanut kaupan hyllyssä olevia perulaisia parsoja. Mahdollisesti jopa sitä yhtä ja samaa pakettia. Kovin ovat parsat nuhaisen näköisiä. En ostaisi.

Mitä vain saa nykyään mihin aikaan vain vuodesta myös hedelmä- ja vihannesosastolta. Sesongin mukaisten ulkomaisten kasvisten tuonti suomalaisiin kauppoihin on järkevää ja ekologista, silloin kun kotimaamme tarjonta on vähimmillään. Tuontituotteet täydentävät ja tukevat muuten kovin supistunutta valikoimaa. En kuitenkaan ymmärrä "väkisin" kasvaneiden (ja hintavien) hevi-tuotteiden roudaamista jostakin hyvin kaukaa. Eiväthän kasvikset edes maistu hyvältä, kun ne eivät ole sesongin mukaisia edes omissa lähtömaissaan.

Mitkä sitten ovat kauden hedelmiä ja vihanneksia? Suosituimpien selvittäminen ei ole vaikeaa. Kaupassa sesonkituotteet ovat hevi-osastolla suurissa laareissa, keskeisillä paikoilla ja yleensä myös tarjouksessa. Vai onko joku onnistunut olemaan näkemättä appelsiiniryökkiöitä nyt tammikuussa? Siinä vain ei ole koko totuus. Kaikenlaisia vähemmän suosittuja kasviksia on minulta jäänyt huomaamatta ja maistamatta ihan tiedon puutteen vuoksi, tai siksi, että itsepintaisesti ostan aina avocadoja, vaikken yhtään tiedä milloin ne olisivat parhaimmillaan. No näin alkuvuodesta ne ovat.

Tietoa sesonkituotteista löytyy esimerkiksi Satokausikalenterista tai hakukoneiden avulla. Marttojen sivuilla on reseptihaku, josta voi valita reseptinsä muun muassa kauden mukaan. Lisäksi kauppojen lehdet, kuten Yhteishyvä ja Pirkka, suosivat reseptivinkeissään sesongin mukaisia raaka-aineita.

Näistä tiedon muruista huolimatta kausiruoan valmistaminen on mielestäni ollut työlästä Viisaampi ruokavuosi -projektin ensimmäisen kuukauden aikana. En erityisemmin nauti niistä kasviksista, joita kotimaamme näin talvisin tarjoaa - siis ilman kasvihuonekasvatusta. Toki syömme perunaa, porkkanaa ja kaaleja ynnä muita saatavilla olevia varastokasviksia, mutta talvi on pitkä, ja minä maultani vaativa ja vaihtelunhaluinen. Huono yhtälö.

Olen päättänyt aloittaa sukelluksen kausiruokailuun uudestaan ja tällä kertaa matalasta päästä. En kykene selvästikään kokkaamaan täysin sesongin mukaan, joten alennan rimaa. Joka viikko teen yhden tai kaksi ruokaa, jotka ammentaisivat ainakin valtaosin kauden kasviksista. Toivon, että tietoni ja taitoni karttuvat ja voin pikku hiljaa lisätä kausiruokaa enemmän ruokavalioomme. Ensi vuonna tähän aikaan on jo varmasti paljon helpompaa tehdä viisaita valintoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita tähän kommenttisi.